CÉGCSOPORTOK SZERKEZETÉNEK OPTIMALIZÁLÁSA

Minden vállalkozás életébe eljöhet az a pillanat, amikor egy adott vállalkozás kereteit meghaladó vállalkozói kör működtetése válik célszerűvé.
A cégcsoportban való működés bár nehézségeket is rejt, számtalan előnnyel járhat. Érdemes ezeket számbavenni. Majd ezek után a számtalan lehetőség közül ki kell választani azt a bővüléshez leginkább megfelelő utat, ami az adott cég számára a legtöbb hozadékkal jár.

Milyen előnyökkel járhat a cégcsoportban működés:

 • Mérhetőbbé válhatnak az egyes profilok, célzottabbá a felelősségi- és hatáskörök.
 • Csökkenthető a kockázat az alap társaságnál, külön társaságba kerülhet a finanszírozási, vagy éppen a vagyonkezelési funkció.
 • Egységes stratégia, kontrolling, beszámolási-, a belső szolgáltatási rendszer teret enged a hatékonyságot, a kapacitáskihasználást, profitabilitás.
  fókuszba helyező konstrukciók kialakításának.
 • Jövedelmek megfelelő adóztatása mellett a jövedelmek az előnyöknek megfelelően átcsoportosíthatók.

Milyen hátrányok merülhetnek fel a cégcsoportban működés esetén:

 • Többlet adminisztrációs, vezetési, szervezési, stb. költség merül fel.
 • Transzferárazási kötelezettség, amely adózási csoport létrehozásával csökkenthető.
 • A cégcsoporttá válás egyszeri költséget is generál.

Milyen lehetséges variánsokat érdemes megvizsgálni a cégcsoporttá válás során:

 • Akvízició – Az alap társaság megvásárol egy másik társaságot, vagy működő üzletágat, amely számára releváns előnyökkel bír (Pl. Neve van már valamely termék értékesítése kapcsán, előnyös vevői, vagy szállítói partneri körrel bír, az alap vállalkozás tipikus konkurense, valamely eszköz, például ingatlan, vagy gépek, esetleg szellemi termék birtokában van)
 • Az alap társaságból kiválik egy társaság, vagy éppen az alaptársaságot szétválasztják két, vagy több társasággá.
 • Egy, vagy több új társaságot alapítanak, adott esetben holdin struktúrát hozva létre.

Fentiek figyelembevétele és emellett sok más szempont megfontolása, elemzése alapozhatja meg a megfelelő döntést, hogy a társaság optimálisan alakítsa ki leendő cégszerkezetét. Természetesen hasonló érvek mentén kell áttekinteni egy meglévő cégcsoport szerkezetének működését az optimális cégszerkezet kialakítása érdekében.

Az Altamix Kft. szakértői csapatával célirányosan felmérheti, szükséges és lehetséges-e vállalkozásának cégcsoportba szervezése, vagy éppen meglévő cégcsoportja a jelenlegi formában optimálisan teljesít-e.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/altami03/www.transzferaudit.hu/wp-includes/functions.php on line 4759

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/altami03/www.transzferaudit.hu/wp-content/plugins/complianz-gdpr/class-cookie-blocker.php on line 90