ÖNKORMÁNYZATI CÉGEK TRANSZFERÁRAZÁSA

Gazdasági társaságok

Az Önkormányzatok feladataik ellátása érdekében gazdasági társaságokat hoztak létre.

Az önkormányzati gazdasági társaságok gyakorta
•    nyereségalapon működő vállalkozások
•    nonprofit, felosztható profit nélküli társaságok, vagy
•    közhasznú nonprofit társaságok, amelyek elnyerték a közhasznú címet.

Fentiek közül valamennyi kapcsolt vállalkozása az Önkormányzatnak, ha benne az Önkormányzat döntő befolyással bír. A döntő befolyás megvalósul, ha többségi tulajdona van az Önkormányzatnak és a társasági szerződésben a szavazatok nem térnek el a tulajdoni arányoktól.

Tulajdoni arányok – szavazati arányok

Eltérés esetén a szavazati arányok a meghatározóak a döntő befolyás megállapításánál.
•    Transzferárazás szempontjából az Önkormányzat és döntő befolyása alatt álló vállalkozása kapcsoltnak minősül és ha egymás között szerződéses kapcsolat is fenn áll, akkor bejelentési kötelezettsége lép fel,
•    ha nem piaci áron szerződik az Önkormányzat saját döntő befolyása alatt álló cégével és emiatt kevesebb társasági adót fizetett a társaság, akkor adóalapját a társaság köteles megnövelni és a különbözet után az adót érvényesíteni,
•    sőt az Önkormányzati döntő tulajdonú társaságnak kötelező transzferár nyilvántartást készítenie az Önkormányzat és a vállalkozás közötti szerződésre vonatkozó ügyletről, ő nem mentesülhet kisvállalkozói címen. Mentesülés a nyilvántartás készítése alól csak abban az esetben lehetséges, ha az Önkormányzat 5 ezer kevesebb lélekszámú, vagy 10 m euronál kisebb költségvetésű település vállalkozásáról van szó.
Nem szabad elfeledkezni arról, hogy az önkormányzati döntő befolyással bíró cégeknek nem csak az önkormányzattal, de az Önkormányzat döntő befolyás alatti további cégeivel is kapcsolt vállalkozói viszonya lép fel és a transzferárazás hármas kötelezettsége e tekintetben is fellép.

Mi is a transzferárazás hármas kötelezettsége?

1.    Bejelentési kötelezettség
2.    Adóalap korrekciós kötelezettség
3.    Transzferár nyilvántartási kötelezettség

Az önkormányzati döntő befolyással bíró cégekre éppúgy vonatkoznak a transzferár szabályok, mint bármely más társaságra.

  • A bejelentést 15 napon belül meg kell tenni. (A kijelentést a kapcsoltság megszűnését követő 15 napon belül) a társaság Önkormányzattal kötött szerződései és az Önkormányzat további cégeivel kötött szerződések vonatkozásában.
  • Az adóalap korrekció, mint fent olvasható, speciálisan vonatkozik e cégekre, ugyanis az Önkormányzat és a társaság vonatkozásában egyirányú korrekció lehetséges. Csak növelni lehetséges az adóalapot, csökkentésre nincs mód, miután az Önkormányzat nem társasági adóalany. Természetesen a többi önkormányzati társasággal kétirányú a korrekciós lehetőség, illetőleg kötelezettség.
  • Fontos szabály, hogy minden egyes társaság valamennyi vevői és szállító ügyletét is köteles transzferár szempontjából vizsgálat alá vetni és szükség esetén adóalapot korrigálni.
  • A transzferár nyilvántartási kötelezettség is speciálisan alakul az önkormányzati cégeknél. Ugyanis a kisvállalkozásnak minősülés miatti mentesülés nem alkalmazható. Ebből következik, hogy jellemzően minden önkormányzati cég nyilvántartásra kötelezett.
  • Kivétel azonban a nyilvántartás készítésre kötelezettek körében az a nonprofit társaság, amely közhasznú minősítéssel is rendelkezik. E cégek nyilvántartásra nem kötelezettek, de nekik is vizsgálniuk kell a szokásos piaci ár érvényesülését és adott esetben a társasági adójukat a szokásos piaci ár figyelembevételével kell megállapítaniuk.

Az Altamix Kft. szakértő csapata segít abban, hogy nem csak az adóellenőrzéseken, de az ÁSZ ellenőrzéseken is megfeleljen a társaság a transzferár szabályoknak, a támasztott elemzési elvárásoknak.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/altami03/www.transzferaudit.hu/wp-includes/functions.php on line 4759

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/altami03/www.transzferaudit.hu/wp-content/plugins/complianz-gdpr/class-cookie-blocker.php on line 90