50 fő együttes létszámot meghaladó cégcsoportok, kapcsolt vállalkozások figyelem!

Szerző: | ápr 28, 2020 | Transzferár nyilvántartás | 0 hozzászólás

Közeleg a 2019 éves TAO bevallás beadásának napja? Ugye már elkészült a transzferár nyilvántartása a cégcsoport valamennyi tagjának? Vállalkozása olyan cégcsoportban működik, ahol a cégcsoportbéli vállalkozásoknál együttesen meghaladja a létszám az 50 főt?

Minden olyan vállalkozásnak, amely nem esik mentesülés alá, kötelező a kapcsolt vállalkozásaival bonyolított ügyleteiről transzferár nyilvántartást készítenie. Ha nem készíti ezt el, akkor azt kockáztatja, hogy esetleg egy adóvizsgálat során nem csak azért kaphat büntetést, mert nem a szokásos piaci árnak megfelelően értékesítette áruját, vagy vett igénybe  szolgáltatást, vagy éppen vásárolt kapcsolt vállalkozásától, vagy nyújtott neki szolgáltatást, vagy hogy nincs megfelelő összehasonlító információja erről,  hanem magában a transzferár nyilvántartás hiánya lesz egy nem kis bírság kiváltó oka. A bírság a 2 milliós limitről évente, ügyletenként vizsgálva könnyen felcsúszhat 20-50 millió forintos összegre.

Kinek nem kötelező transzferár nyilvántartást készítenie? Például a közhasznú nonprofit társaságoknak, az állami többségi befolyással bíró társaságoknak. De mentesülnek ügylet szinten például a továbbszámlázott és az együttesen, szokásos piaci áron számolt 50 millió forint alatti ügyletek. De a legbiztosabb mentesülése azoknak van, akik kisvállalkozásnak minősülnek.

Nem kell transzferár nyilvántartást készíteni, ha a cégcsoport összes tagjának vonatkozó mutatóit figyelembevéve[1] együtt sem érik el a 10 m euro árbevétel, vagy mérlegfőösszeg értéket, illetőleg az összes tagvállalkozás alkalmazotti létszámát összeadva sem érik el az 50 főt!

 

[1] A mentesülés ezen esetének részletes szabályait a KKV tv határozza meg