Határidő transzferár ügyben vírushelyzetben cégcsoportoknak, kapcsolt vállalkozásoknak!

Szerző: | ápr 28, 2020 | Transzferár nyilvántartás | 0 hozzászólás

 Van, ami változott a vírushelyzet kapcsán, van, ami nem. Továbbra is a TAO bevallás nem beadandó mellékleteként kell elkészíteni a transzferár nyilvántartást minden arra kötelezett cégcsoporttag vállalkozásnak. Továbbra is a nyilvántartásban elvégzett mélyreható és részletes, kötelező tartalmi felépítésű elemző anyag alapján kell és lehet eldönteni, hogy kell-e adóalapot növelni a TAO bevallás adóalap növelő, csökkentő tételeinél a szokásos piaci ártól való eltérés miatt. Sőt, az sem változott, hogy ha a társaságnak nincs kitöltve a TAO bevallás ominózus két sora, akkor az ügyvezetés, a menedzsment felelősséggel állítja – a nyilvántartásra nem kötelezett társaságok esetén is, sőt az 50 millió forintot el nem érő ügyletek esetén is – hogy ellenőrzésre került, a szerződésben alkalmazott árak megfelelnek a szokásos piaci árnak, tehát nem kell adóalapot növelni, illetőleg nincs lehetőség adóalapot csökkenteni.

Változott azonban a TAO bevallás beadásának határideje a jól ismert május 31-ről szeptember 30-ra. Azonban a legtöbb vállalkozás, ha teheti, jó hírneve, márkaépítése, piaci pozíciói, hitelképessége, pályázati képessége miatt beadja a korábbi határidőig.

Mi az elkészítési határidő a transzferár nyilvántartás esetében? Legkésőbb a TAO bevallás beadásának határnapja, de ha a társaság hamarabb adta be a TAO bevallást, akkor a beadás napja.

Bírságmentes szép napot kívánva!

Berényi Mariann, transzferauditor, a prémium transzferár szolgáltató, altamix@altamix.hu

blogkep