Megérkezett az Opten transzferár modulja

Szerző: | jún 5, 2018 | Transzferár nyilvántartás | 0 hozzászólás

Már az idei nyilvántartásoknál használható az Opten transzferár modulja. Nagy segítség ez a könyvviteli, könyvvizsgálói szakmai képviselői számára.

Úgy a könyvviteli, könyvvizsgálói szakma képviselői, mint a vállalkozások vezetői komoly kihívásként tekintenek a társasági adóbevalláshoz nélkülözhetetlen transzferár nyilvántartás, vagy transzferárat alátámasztó dokumentáció elkészítése, elkészíttetése elé.

Transzferárazási szabályokkal minden kapcsolt vállalkozás szembetalálja magát. Vizsgálnia kell minden adóév végén, hogy az adóévben kapcsolt vállalkozásaival kötött szerződéseiben alkalmazott árak megfelelnek-e a szokásos piaci árnak, mert ha attól eltérnek, akkor társasági adóalap korrekciós kötelezettség merülhet fel.

A szokásos piaci árnak való megfelelés első lépése, hogy a vállalkozásoknak meg kell tudni – a transzferár szabályoknak megfelelő módszerek egyikével – határoznia, hogy adott ügylet esetében független felek mennyiért szerződtek volna, azaz mi a szokásos piaci ár, vagy ártartomány.

Az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer a hazai és nemzetközi vállalkozásoknál is a nettó jövedelmezőségmódszere, amely szerint, ha az iparági átlag nettó jövedelmezőséghez hasonlóan alakul a társaság nettó jövedelmezősége, akkor vélhetően az alkalmazott árak is megfelelnek a szokásos piaci árnak. Az iparági nettó jövedelmezőség kimutatása  úgy történhet, hogy valamely, a társaságok sokaságát tartalmazó  adatbázisból objektív módszerekkel, mutatók alapján kiválasztásra kerülhet néhány társaság – a minta – amely cégek az iparág releváns képviselőinek tekinthetők.

A hazai jogszabályok, összhangban a hazai jogban is alkalmazandó nemzetközi OECD Transzferár Irányelvekkel, előírják, hogy az összehasonlíthatóság érdekében a mintába kerülő vállalkozások kiválasztására és a szokásos piaci ár adott esetben kvartilissel történő megállapítására, milyen szigorú előírásokat kell alkalmazni. Jelen állás szerint ez egy bonyolult, hosszan tartó munkafolyamat.

Az Opten Transzferár modulja képes egy-két lépésben automatikusan elvégezni a kiválasztást több variációban, hozzátenni a kívánt mutatókat és azokból kvartilis segítségével szokásos piaci árat képezni.

Nagyon nagy előnye a modul használatának, hogy a kiválasztás munkafolyamatát meggyorsítja, a fókusz a mintába bekerült vállalkozások elemzésére helyeződhet az összehasonlíthatóság fokát emelve. További előny, hogy pillanatok alatt több variációban, különböző szűrési feltételek mentén gyűjthető ki a vizsgált vállalkozáshoz hasonló vállalkozások mintacsoportja, lehetővé téve, hogy a legjobb megközelítés, a legjobb szűrési feltételek módszerét tárja fel a transzferár szakértő és hasonlítsa össze az egyes feltételekhez kapcsolódó kvartilis tartományt.

Az Opten transzferár modulja a sokoldalú elemzés, a megalapozott, bírságmentes transzferár nyilvántartás záloga.