Transzferár nyilvántartás adóhatósági szemmel

Szerző: | jún 5, 2018 | Transzferár nyilvántartás | 0 hozzászólás

Az 1. Transzferár Klub vendég előadója Fotiadi Ágnes, a NAV Transzferár Főosztályának vezetője volt. A jó hangulatú, színes előadás igazi tartalmas, szakmai beszélgetéssé nőtte ki magát, így a főosztályvezető asszony gondolatai mellett a meghívottak értékes hozzászólásait, kérdéseit is beleszőttük beszámolónkba.

Nemzetközi összefogás az adóelkerülés megelőzéséért

Hallhattunk az OECD Transzferár Irányelvek, a BEPS program, az Európai Unió intézkedéseiről, illetve arról, hogy a világ OECD és nem OECD országai véleményének, fórumokon kialakított egyeztetett álláspontjainak a figyelembe vételével  alakítások várhatók az adóelkerülés megelőzése érdekében.

Fontos látni, hogy ezt csak világméretű összefogással lehet elérni. Minden országnak nagyon fontosak a saját adóbevételei.

Szigorodó előírások= felértékelődő szaktudás

A nemzetközi összefogás miatt szigorodó előírásoknak való hazai, transzferár szaktudás, szakértelem súlya megnő. Az előírásoknak való megfelelés, a vállalkozások adókockzatának minimalizálása, a transzferár nyilvántartások szakszerű elkészítése folyamatos tanulás, a nemzetközi trendek figyelemmel kísérése és a gyakorlati tapasztalatok által lehetséges, felértékelődik a transzferár szaktudás.

Vendégeink bekapcsolódása a beszélgetésbe színesítette az előadást. A jelenlévők körében felmerülő kérdéseket a napi gyakorlat szülte. Így szóba került a társasági adóalany és egyéb szervezet kapcsoltságának kérdése, a nyilvántartásra nem kötelezettek transzferárral összefüggő feladatai, a dokumentációk tartalmi követelményei. A funkció analízis, a kvartilis számítás, az adatbázis választás rejtelmeire is kitértünk.